Terrängträning

 
 
Idag var vi iväg till terrängbanan igen och nu har även Wibrance hoppat stora banken på Revinge precis som sin mamma Wixi på bilden förutom att vi red åt andra hållet men. ni ser ju hur den ser ut i vart fall!
Wibrance skötte sig så bra och jag fick till min ridning så jag blev klar i handen och satan i gatan vad bra språng det blir! vi båda avslutade med en liten bana på 9 hinder med H90 hinder och ngt H100 hinder helt klockrent! 
Stor häck med björkris (Wibrance hoppade över riset i ett jättesprång, satan vad försiktig han är), vidare till en björkoxer, ett hus, en grind med ris, vattnet med en stock i uppsprång på böjt spår till en räcke m grav under, en stock och avslutade med att rida upp för stora banken! Lätt som en plätt, galopperar på när jag säger det och bjuder jättebra. Kul och svårt med en känslig häst, problemet nu var att jag satte för mycket tryck, så jag skulle hålla mig lugn och bli klar i tid, vilket jag blev, och sprången var helt fantastiska! Han är klar över uppgiften och hoppar upp sig helt fantastiskt! Wow vilken skillnad idag på min ridning. Sist hoppade vi mer plutthinder, men han var helt klart redo för större utmaningar, bra när vi har grundat på ett bra sätt!


 Nu får han ta det lite lugnt i några dagar, skritt för hand. Sedan tyckte Janne att jag skulle lägga in lite lättare konditionsträning några gånger samt 1-2 pass på terrängbanan innnan vi ska starta själv terrängen, så det ska vi göra. Sedan har vi en start i en LC:2 dressyr inplanerad nästa helg, mest för miljöträningens skull. Givetvis är hans vila och återhämtning lika viktig och den är självklart inplanerad. Bete och total semester blir det i slutet på juli för den som funderar på vårat upplägg. 

Jag hade ingen kameraman med mig eftersom han red själv idag. Mycket imponerad av honom, första gången på terrängbanan för honom och han hoppade precis som vi den stora banken och han avslutade med samma bana som oss, helt klockrent! Givetvis har han fått låna en så schysst och bra häst här nere, hoppas vi får köpa den! Ägaren säger dock att den inte är till salu, förstår varför :D

 Wibbeman i transporten!

Återhämtning i nya täcket :)
 

Planerar och realiserar


Inget mer funderande, nu ska målen förverkligas! Nu är vi anmälda till en TH90, dvs Terränghästprov, samt att vi löst Deltagarbevis till Breeders Trophy. Ett sätt att kvala till Breeders är genom att rida Terränghästprov och bli bedömd med minst 7.0 poäng. Har sammanställt lite info om vad det innebär, dels för att jag själv kände att jag inte hade helt koll på det, sen kanske någon annan  tycker det är intressant!  I ett terränghästprov bedöms hästens galoppförmåga, hoppförmåga och ridbarhet. 

"Den unga fälttävlanshästen skall utbildningsmässigt vara på rätt väg och uppvisa en harmonisk och rytmisk ritt."

Ridbarhet 
- Acceptera hjälperna, framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper med bibehållen balans. Banan skall kunna ridas med ett stöd i handen med en anpassad och rytmisk galopp. Tydlig självbärighet i jämnvikt. 

I protokollet står det att följande bedöms:
-Acceptera hjälperna, framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper med bibehållen balans.
-Hästen skall kunna ridas med stöd i handen med en anpassad och rytmisk galopp längs den bestämda vägen---Rakriktning
-Tydlig självbärighet i jämnviktHoppförmåga 
- Framåtbjudning med självförtroende. Balans med användandet av ryggen. Rörlighet och elasticitet. 
- Bra koordination med en god benteknik. 
- Balanserad med säker landning.
- Säker hoppning med god taxering och benteknik. Bedöms ha god kapacitet. 

I protokollet står det att följande bedöms:
- Framåtbjudning med självförtroende
- Balans med användandet av ryggen
- Rörlighet och elasticitet. Bra koordination med en god benteknik
- Balanserade språng med säker landning
- Säker hoppning med god taxering
- Bedöms ha god kapacitetGaloppförmåga
- Bra bjudning i galoppen som skall vara vägvinnande, lätt och ekonomisk samt effektiv med ett brett register. Galoppen skall dessutom ha ett register med accelerationsförmåga med ett tryck bakifrån.

I protokollet står det att följande bedöms:
-Bra bjudning i galoppen
-Avspänd och vägvinnande galopp som är lätt och ekonomisk
-Stort register, lätt för att länga och korta galoppsprången
-Accelerationsförmåga med ett tryck bakifrån
-Balanserad med känsla av ”Uppförsbacke”

Betygsskala
1-4 mindre bra, 5 godkänd, 6 tillfredsställande, 7 bra, 8 mycket bra, 9 utmärkt, 10 föredömligt

 

And action

I torsdags åkte jag, Wibrance och Jax ner till Skåne (husse och de andra hundarna åkte i måndags) Eftersom jag har ett så himla bra jobb som även finns nere i Skåne så passar jag på att spendera lite extra tid här nere i Skåne nu i sommar (samt att min sambo också jobbar här nere 1 månad). Så det passar bra av många skäl. Privat så är det guld för min ridning då Wibrance får följa med ner så vi kan träna och förbereda oss ordentligt för kommande uppgifter. Han har tagit det lungt sedan hopptävlingen och vi har promenerat och longerat (i grimma) sedan dess. Samt en lång resa ned, han stod som ett ljus i släpet i åtta timmar! Idag kan man minst sagt säga att han hade energi. Skavet har läkt fint och idag satte jag ett vanligt tredelat i munnen på honom. Han hade sååå mycket energi, visste inte riktigt vart han skulle ta vägen ibland, hindren är de minsta problemen. Han far omkring lite däremellan, står på bakbenen, sparkar bakut och flaxar omkring lite allmänt. Men han vill hoppa, hoppa hopppa. Det är en bra liknelse med den där champagnekorken.
 
Det enda han var frågande till var en grav, vi har ju hoppat det innan utan problem, men denna graven var djup och lite extra läskig tydligen, så den ville han stanna och kika på. Vi avslutade träningen med en liten bana och han var verkligen på topp, skötte sig så fint! Han kändes så pigg, glad och modig och blir bättre när han får galoppera en längre sträcka. 
 
Taggad häst!