Tjoho!


Äntligen utevistelse för den lille gossen! Veterinären var ute och kikade på honom och allt såg jättebra ut! Ingen medicin behövs och jag kan börja släppa ut honom någon timme i taget, för att inom 2 veckor gå hela dagar (om vädret tillåter). Så det gjorde jag på en gång, det var så härligt att se lilleman röjja loss!
Så skönt, såklart ska vi fortsätta hålla koll, men eftersom han står på sulan ser allting jättebra ut! Så tacksam för min sambo som hjälpt till och promenerat i gryningen 2 ggr före jobbet och 2 grr efter jobbet.
 
 
 
 
 

Winner, winner chickendinner

Söndag kväll och kycklingen var precis färdig på grillen ( ja vi äter middag sent detta var vid strax innan 23-tiden) när jag hörde hur vattnet gick, tittade in i boxen och det stämde! Wixi var igång att föla, så duktig och kämpade på. Först kom det ut en vit hov med fölputa (om ni aldrig har sett ett sto föla kan jag tala om att fölputan ser lite läskig ut, som sladdriga flikar likt tentackler på en tecknad figur. Men en himla bra funktion naturen gjort, eftersom det skyddar livmodern från hovarna) Hade veterinären på standby i telefonen, eftersom vi hade ett felläge när Wibrance föddes, men allt gick bra denna gång, efter några evighetslånga minuter  skymtades en nos och en till hov! Hon krystade på, tog en liten paus. Så småningom hjälpte vi till att dra lite över bogarna och plopp så var fölungen ute. Wixi återhämtade sig en kort stund och de låg stilla så allt blod från navelsträngen kom över, sedan började hon gnägga och humma med de där milda fina blicken som bara en nybliven mamma kan ha. Hon tvättade den lille, som var snabb att försöka resa sig och med fungerande sugreflex. Wixian la sig för att rulla och krystade ut efterbörden, den såg bra ut.  Efter ca 2 timmar hade lilleman balans nog att stå själv, så jag mjölkade ur 1 dl råmjölk och gav honom (nappflaska för lamm är att rekomendera!)  Sedan lät jag de vara och två timmar senare kunde han stå och dia själv utan problem. 

Winner, winner chickendinner! (väldigt kall sådan) Välkommen till världen! 

Veterinären kom ut dagen därpå för att göra foalcheck och sy Wixi eftersom hon är caslickopererad (foalcheck mest för att vara på den säkra sidan eftersom Wixi läckt mycket mjölk, fölungen verkade må bra ändå). Veterinären tog även blodprov och allting såg bra ut när svaren kom. Dock hade han bockhov så veterinären fick ge muskelavslappnande och lite smärtlindring. Sedan har vi fortsatt att ge smärtlindring och magsårsmedicin (så inte magen tar allt för mycket stryk av smärtlindringen) vi har fått gå skrittpromenader 5-10 ggr/dag och stretchat honom, men bara under det första dygnet har det hänt massor. Nu står han på hela hoven och det ser väldigt mycket bättre ut. Hovslagaren har varit här och tyckte vi skulle avvakta insatser från honom och veterinären kommer ut senare idag igen och följer upp. 

 

På denna bilden är första gången han är ute, ni ser den spända sträcksenan på höger fram? Det är det som gör att han har "bockhov" eftersom sträcksenan är spänd och gör även djupa böjsenan spänd, vilket i sin tur gör att hoven (sulan) inte har kontakt med marken.
 
 
Kolla skillnaden på höger fram på denna bild, som är tagen ett dygn senare!