Vintervila och framtidsplaner


Det svåraste med en ambitiös unghäst är att inte planera för mycket. Hela tiden gå på känslan för vad som blir bäst för hästen, vilken fas han är i osv.
Men samtidigt vara väl förberedd för uppgiften, både nu och en lång tid framöver. Nu har Wibrance gått på vintervila och ska så göra i minst två månader, eventuellt tre. Senast i mars ska jag stalla upp honom vid ridhus så vi får ännu bättre förutsättningar för träning, även om majoriteten av hans jobb ska göras utomhus!
Det skulle vara så roligt att göra en tävlingsplanering, men vi tar det lite som det kommer. Det är svårt och inte speciellt förutsägbart att redan nu säga att vi i mars ska kunna åka ut och hoppa en lokal 90 bana tex. Min planering innebär mer attt när han känns redo hemma och gör det plättlätt, ja då ger vi oss ut, mycket milhöträning och att träna på nya platser. Det kan ta en månad, det kan ta ett halvår. Men det känns viktigare att det fungerar än att han ska pressas till att prestera om han inte är redo för det (och då kommer han ju heller inte att prestera om han inte är redo).

Vi har som mål att träna mot en start i Breeders i fälttävlan nästa år.
Det går i H90 och det krävs
minst 60% i dressyren
ett nedslag i hoppningen
terrängen utan hinderfel.
Man kan även kvala i TH90 klass (där man bara rider terräng) och då måste poängen vara minst 7.0. Det går även att kvala med en dressyr, LC med minst 60% och en felfri banhoppning 1m.
Så alternativen till att kvala är många, för mig känns det viktigast att han är förberedd för uppgiften och får en bra grundutbildning. Känns allt som smort åker vi ner till Flyinge, annars låter vi bli.
Hur vägen dit ser ut får vi helt enkelt anpassa efter honom. Har kikat lite och diskuterat hur andra har gjort, och det varierar stort! Någon har genomfört 4-5 hela H90 innan championatet medans andra hoppat 2 lokala hopptävlingar och en TH90  som enda tävling och sedan ridit breeders, en tredje har gjort lite av allt. Olika hästar, eller framförallt olika ryttare olika upplägg. Det tåls att tänka på och att anpassa till individen!

Tur att i alla fall championatet ligger kvar på hösten så han hinner få ett sommarbete innan dess OM vi nu ska dit. Känns för tidigt att ta ett sådant beslut nu, känns han framme i sin utveckling löser vi deltagarbevis.


 
 
Dressyr -jobba vidare med takt, lösgjordhet och kontakt och sedan schwung och rakriktning enligt utbildningsskalan och givetvis med hjälp av dressyrtränare. Även i markarbetet fokus på hästens egen balans och ökad ridbarhet med hjälp av övergångar och tempoväxlingar.

 

 
Hoppning jobba på balans och styrka med hjälp av gymnastikhoppning i trav, testa olika hindertyper/titthinder och enkla distanser som så småningom kopplas ihop till bana.
 
Terräng
Bli stabil på olika hindertyper, miljöträna på olika banor och testa många olika vatten. Uteritter med fokus på framåtbjudning för att även få lite flås.
 
Ska bli så kul att se hur han utvecklas!

Kommentera här: